1 aprilie 1919: România: Trecerea la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).

1 aprilie 1881: S-a născut Octavian Goga, poet român ardelean, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920.

Octavian Goga (1).jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Octavian_Goga

2 aprilie: Ziua Internațională a Cărților pentru Copii

Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenţiei către cărţile pentru copii.

2 aprilie 1805: S-a născut Hans Christian Andersen, a fost un scriitor danez, celebru mai ales pentru basmele sale. Printre cele mai renumite sunt: Rățușca cea urâtă, Prințesa și bobul de mazăre, Degețica, Mica sirenă, Soldățelul de plumb, Fetița cu chibriturile.

Carl Bloch, Portræt af H.C. Andersen, 1869, privae collection.jpg

2 aprilie 1915: S-a născut Gică Petrescu, celebru cântăreț și compozitor român de muzică ușoară și populară.

https://teatrultanase.ro/role-member/gica-petrescu/

4 aprilie 1949: Douăsprezece națiuni: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia, semnează Tratatul Nord Atlantic, creând NATO.

6 aprilie 1913: S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de învățământ superior economic din România.

7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătății

În anul 1948, OMS a organizat prima adunare mondială a sănătății. Este sărbătorită de toate statele membre a organizației mondiale a sănătății începând cu anul 1950. Este considerată o oportunitate anuală pentru a atrage atenția, la nivel mondial, asupra  importanței stării de sănătate a oamenilor.

                 Eliza Stoica, clasa a V-a C

7 aprilie 1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii.

8 aprilie 1820: Este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo în Insula Milos din Marea Egee.

8 aprilie 1911: S-a născut Emil Cioran, filozof si scriitor român stabilit în Franța.

9 aprilie 1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni.

Aeroportul Henri Coandă, denumit inițial Otopeni, a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu.

image
https://click.ro/

10 aprilie 2010: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

11 aprilie 1858: S-a născut Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea.

Barbu Stefanescu Delavrancea-prozator, dramaturg, orator stralucit - 159 de ani de la nastere
ziare.com

12 aprilie 1961: Zborul primului cosmonaut din lume, Iuri Gagarin, la bordul navei „Vostok I”. Zborul a durat 108 de minute.

Iuri Gagarin, un cosmonaut sovietic, Erou al Uniunii Sovietice. A devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. A primit numeroase medalii în diferite țări pentru zborul său de pionierat în spațiul cosmic.

Primul zbor al omului în Cosmos – Revista Culturală Leviathan
https://leviathan.ro/primul-zbor-al-omului-in-cosmos/

13 aprilie 1930: S-a născut Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori.

Sergiu Nicolaescu ultimul.jpg
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sergiu_Nicolaescu

15 aprilie 1452: S-a născut Leonardo da Vinci, a fost un pictor, desenator, sculptor, arhitect si inginer italian de geniu, intruchipand poate mai mult ca oricine idealurile umaniste ale Renasterii.

Aniversarea geniului Leonardo da Vinci: Invențiile care ne-au inspirat progresul științific
https://playtech.ro/2015/aniversarea-geniului-leonardo-da-vinci-inventiile-care-ne-au-inspirat-progresul-stiintific/

15 aprilie 1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

16 aprilie 1889: S-a născut Charlie Chaplin, actor și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator).

cine este Charlie Chaplin
https://ro.rayhaber.com/2020/07/cine-este-Charlie-Chaplin/

18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

20 aprilie: Ziua Limbii Chineze

20 aprilie 1839: S-a născut Carol I, primul rege al României. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii.

https://www.svnews.ro/moare-carol-i-primul-rege-al-romaniei-1914/269091/

22 aprilie: Ziua Pământului

23 aprilie: Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor

23 aprilie: Ziua Limbii Engleze

23 aprilie 1564: S-a născut William Shakespeare, dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. Este adesea numit poet național al Angliei.

William Shakespeare - Plays, Biography & Poems - HISTORY
google.com

24 aprilie 1184 î.Hr.: Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un cal.

24 aprilie 1918: Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul.

26 aprilie 1986: S–a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl.

33 de ani de la accidentul de la Cernobîl. „Vina a aparţinut omului
sovietic şi îndoctrinării regimului din URSS“
Ruinele reactorului 4, în iunie 1986; Foto: Igor Kostin

27 aprilie 2005: Cel mai mare avion construit vreodată, Airbus A380, a efectuat primul său zbor de pe aeroportul din Toulouse, Franța.

29 aprilie: Ziua Internațională a Dansului

30 aprilie: Ziua Internațională a Jazzului