1 februarie 1868

S-a nascut Ştefan Luchian, un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor.

Self-Portrait Stefan Luchian.jpg
Self-Portrait Stefan Luchian, wikipedia.org

1 februarie 1884

A fost publicată prima ediţie a Oxford English Dictionary.

1 februarie 1954

A inceput Marele viscol din 1954 (1-24 februarie 1954)

1 februarie 1958

Primul satelit al SUA este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă “Jupiter-C”, “Explorer” este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2900 km.

1 februarie 1974

Ilie Năstase ea fost declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 şi este distins, la New York, cu “Racheta de aur”.

1 februarie 2003

Naveta americană “Columbia” se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut viața 7 astronauți (6 americani și un israelian).

2 februarie – Ziua Clătitelor

Data de 2 februarie este cunoscută ca: “La Chandeleur” sau Sărbătoarea Clătitelor.

Sărbătorită anual la 40 de zile de la Crăciun, “La Chandeleur” este o sărbătoare religioasă care încheie, de fapt, perioada celebrării Crăciunului. Asemenea multor sărbători din patrimoniul cultural iudaic – creștin, “La Chandeleur” are originile într-un mixaj de tradiții păgâne și religioase.

Etimologic vorbind, denumirea provine din latină, “festa candelarum”, aceasta însemnând o sărbătoare a lumânărilor sărbătorită după un obicei care consta în aprinderea lumânărilor la miezul nopții în scopul iertării păcatelor și binecuvântării.

La catolici, această zi a fost asociată cu venirea lui IIsus la templu. În religia iudaică, respectiv în Vechiul Testament, se menționa că mama trebuia să isi aduca pruncul nou născut în fața lui Dumnezeu după 40 de zile de la naștere. Cum cele 40 de zile se împlineau în apropierea primaverii, când începea semănatul câmpului, oamenii foloseau surplusul de fâină din anul precedent pentru a face clătite. Acesta era un simbol al prosperității pentru anul agricol care începea.
În Anglia, este sărbătorită Joia Clătitelor. Această zi cu gust dulce perpetuează o tradiție străveche potrivit căreia era marcat sfârșitul iernii. În zilele noastre, sunt organizate petreceri la care oamenii se adună pentru a-și arăta măiestria în prepararea clătitelor. Se țin concursuri de alergat cu tigaia în mână. În timpul cursei, participanții trebuie să întoarcă clătitele, prin aruncare lor în aer.

Maria Șeban, clasa a V-a C

Clătite. Reţeta originală cu care nu ai cum să dai greş
poza: clickpoftabuna.ro/

2 februarie 1889

În fața Teatrului Național din București sunt instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public.

4 februarie 1967

A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.

4 februarie 2004

Patru studenți de la Universitatea Harvard au lansat cunoscuta rețea de socializare Facebook din camera lor de cămin.

5 februarie – Ziua Internațională a Nutellei

Nutella este creat de compania italiană Ferrero aparținând italianului Michele Ferrero. Primul borcan de cremă de ciocolată a purtat numele „Supercrema“ și a apărut în anul 1964. Ulterior, a fost renumit Nutella și a devenit cea mai iubită cremă de ciocolată cu alune din lume.

Curiozități despre Nutella

 1. Pentru produce Nutella, compania Ferrero folosește 25% din toată cantitatea de alune din lume
 2. Un borcan de Nutella este vândut la fiecare 2,5 secunde în lume.
 3. În istorie a existat un interval temporar în care fiecare copil care venea cu o bucată de pâine primea gratis Nutella de la magazinele italiene.
 4. În Chicago și New York există două magazine Nutella unde poți găsi orice făcut din această cremă: clătite, brioșe și chiar băutură caldă.
 5. Dacă s-ar folosi toată cantitatea de Nutella produsă într-un singur an, s-ar acoperi tot malul Mării Negre de 18 ori.
 6. Borcanele utilizate în producția dintr-un an, puse cap la cap, însumează înconjurul pământului de până la 1,4 ori.
 7. Pe Instagram, hashtagul Nutella s-a regăsit de până la 6 milioane de ori.
 8. Puse cap la cap, borcanele cu această cremă de ciocolată consumate într-un an construiesc Marele Zid Chinezesc de 8 ori.
 9. În fiecare zi se folosesc 100 de milioane de alune în producerea cremei Nutella.
 10.  Nutella se găsește în  orice țară din lume.
 11. Într-o singură zi, se produc 790 de tone de Nutella, echivalentul a de 3 ori greutatea Statuii Libertății.

Alex Goța

6 februarie – Ziua Mondială fără telefon mobil

Scriitorul francez Phil Marso a avut ideea lansării, pe data de 6 februarie 2001, a evenimentului Ziua Mondială fără telefon mobil. El a dorit să atragă atenția asupra impactului negativ pe care îl are telefonul mobil asupra relațiilor umane, sănătății și mediului înconjurător. Sunt 5 miliarde de utilizatori de telefon mobil din lume iar studiile au arătat că 1 din 4 copii sunt dependenți de acest gadget.
Provocarea este, ca în această zi, să încercăm să nu folosim nici o aplicație a telefonului mobil timp de câteva ore pentru a demonstra lipsa dependenței de acesta.
Voi cât rezistați?

Alex Goța

How Do You Set Up A "No Phone Zone"? - BVS Wireless Detection

7 februarie 1812

Dacă ești un copil curios căruia îi place să știe cum a fost viața copiilor în trecut, poți citi cărțile emoționante ale scriitorului englez Charles Dickens.

Charles Dickens a fost un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum: “Marile speranțe”, “Aventurile lui Oliver Twist”, “David Copperfield”, “Martin Chuzzlewit”, “Dombey și fiul”, “Timpuri grele”, “Dugheana cu vechituri” (“Pravalia cu antichități”), “Documentele postume ale clubului Pickwich”, “Nicholas Nickeby”, “Barnaby Rudge”, “Poveste despre două orașe” (ultimele două fiind romane istorice). Se naște la 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire, fiul lui John și al Elizabethei Dickens. În anul 1817, familia sa se mută în Chatham, Kent iar în anul 1822 se stabilesc în cartierul Camden Town, Londra.

Primii ani ai vieții sale au fost unii foarte fericiți, petrecându-și timpul liber în compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett și Henry Fielding. Familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc, asigurându-i-se astfel educația la o școală privată. Totul avea să se schimbe după ce tatăl său a pierdut o sumă mare de bani pe diferite distracții. Deși s-au străduit să-și mențină poziția socială, familia a fost trimisă la închisoarea datornicilor.
La vârsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca să muncească zece ore pe zi în fabrica de cremă de ghete a lui Warren (aflată în apropiere de stația de cale ferată Charing Cross) câștigând șase șilingi pe săptămână. Cu acești bani trebuie să-și achite cazarea și să încerce să-și ajute familia. Cu timpul, situația familiei se îmbunătățește, ca urmare a primirii unei moșteniri venite din partea familiei tatălui.

Familia Dickens iese din închisoarea săracilor, dar mama îl lasă pe Charles să lucreze în continuare la fabrica de cremă de ghete. Dickens n-o va ierta niciodată, iar acest resentiment, precum și situația grea a clasei sociale în mijlocul căreia și-a trăit o parte din copilărie, vor deveni teme majore ale operei sale.
Dickens avea să-i spună, mai târziu, biografului său: „Nici un sfat, nici o aprobare, nici o încurajare, nici o consolare, nici un sprijin din partea nimănui de care să-mi amintesc, așa că, ajută-mă, Doamne!”.

Charles Dickens (7 februarie 1812 – 9 iunie 1870) a fost un romancier popular englez din epoca victoriană. În prezent, el rămâne un gigant în literatura britanică.
Dickens a scris numeroase cărți care sunt acum considerate clasice, inclusiv „David Copperfield”, „Oliver Twist”, „A Tale of Two Cities” și „Great Expectations”. O mare parte a operei sale a fost inspirată de dificultățile cu care s-a confruntat în copilărie.

Gabriel Mihai, clasa a V-a C

8 februarie – Ziua Internațională a râsului și fericirii

Sărbătorirea râsului și a fericirii a fost inițiată de indianul Madan Kataria, autorul cărții “Râzi fără motiv” (2002). E a înființat și un club de râs în anul 1995, format din 6 persoane. În ziua de azi sunt peste 6000 de cluburi de râs în peste 100 de țări în lume.

Terapia prin râs este recunoscută ca fiind foarte benefică de către specialiști.

Beneficii ale râsului copios:

1. Diminuează presiunea arteriarială

2. Reduce stresul și crește imunitatea

3. Lucrează mușchii abdomenului, nici nu e nevoie să mai mergi la sală.

4. Funcționează ca un exercițiu cardio

5. Eliberează endorfine – substanțe responsabile pentru starea de bine

6. Atrage oameni amuzanți și deschiși, care vor găsi o adevărată plăcere să stea în jurul tău.

Alex Goța

https://in2english.net/2018/11/27/laughing-is-good-for-you

8 februarie 1828

S-a născut Jules Verne, un scriitor francez și  precursor al literaturii științifico-fantastice.

Cuoscut prin: Copiii căpitanului Grant, Ocolul Pământului în optzeci de zile, Douăzeci de mii de leghe sub mări.  

Verne c. 1884
wikipedia.org

9 Februarie – Ziua Internațională a Pizzei

Ce este pizza?
Pizza este un sortiment de mâncare avându-și originea in Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii, brânză și alte topping-uri opționale, preparată la cuptor.

“Pissa” este un termen latin, apărut in secolul IX, și înseamna “pâine plată”. Începând cu secolul al XIV-lea, aceasta a dobândit sensul de: “pâine plată acoperită cu brânză”.
O persoană care se pricepe să prepare pizza se numeste “pizzaiolo”, iar un restaurant care serveste pizza se numeste “pizzerie” (it. pizzeria).
Multe pizzerii oferă posibilitatea clienților de a comanda si la domiciliu, prin telefon sau internet.
De asemenea, pizza se găsește în supermarket-uri, sub formă congelată.

Prima pizza: Pizza Margherita
Pizza Margherita este o pizza tipică napolitană, preparată cu roșii proaspete San Marzano, brânză mozzarella, busuioc proaspăt, sare și ulei de măsline extravirgin .
Se spune că în iunie 1889, pizzaiolo Raffaele Esposito, bucătarul Pizzeriei Brandi, a inventat un sortiment de mâncare numit „ Pizza Margherita ” în onoarea Reginei Italiei, Margherita de Savoia. Acest tip de mâncare simboliza unificarea Italiei, toppingurile fiind: roșii (roșii). mozzarella (albă) și busuioc (verde), ingrediente inspirate de culorile drapelului național al Italiei .
În timp ce numele Pizza Margherita a devenit popular în urma vizitei Reginei, o pizza făcută cu aceleași toppinguri era deja prezentă la Napoli între anii 1796 și 1810. În 1830, în cartea “Napoli, contorni e dintorni” , scrisă de Riccio, a fost descrisă acest fel de mâncare cu roșii, mozzarella și busuioc. În anul 1849, Emanuele Rocco a creat diferite toppinguri pentru pizza, cum ar fi: busuioc, roșii și felii subțiri de mozzarella aranjată în formă de floare peste sosul de roșii. Aceasta poate fi adevărata origine a numelui Margherita (însemnând margaretă).
Oamenii sărbătoresc ziua internațională a pizzei adunându-se împreună cu familia, gătind și savurând acest sortiment de mâncare.

Răzvan Rațiu, clasa a V-a C

Pizza margherita, denumită după o regină italiană?
poza: adevarul.ro/

11 februarie 1847

S-a născut Thomas Edison, un important inventator și om de afaceri. A fost cunoscut și ca “Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice. A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.

Thomas Edison2.jpg
wikipedia.org

12 februarie 1809

S-a născut naturalistul englez Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluționiste.

Darwin este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”.

Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930 iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.

Opera sa tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale.

Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate într-o serie de cărți, iar in ultima sa lucrare, a examinat râmele și efectul pozitiv al acestora asupra solului.

Darwinismul a atras după sine o gamă largă de consecințe sociale iar controversa a devenit una dintre trăsăturile ei permanente și definitorii. Charles Darwin a revoluționat cercetarea științifică și cunoașterea propriilor noastre origini, ca și a relației fizice cu natura și universul.

Hw-darwin.jpg
wikipedia.org

13 februarie 1852

S-a născut Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.

George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Ion Luca Caragiale - Foto02.jpg
wikipedia.org

14 februarie – Ziua Îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiţilor a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu peste 1.500 de ani.
În zilele noastre, pe data de 14 februarie, oamenii îşi arată afecţiunea față de cei dragi, trimițând felicitări, flori ori bomboane, alături de mesaje de dragoste.

Numele sărbătorii provine de la un sfânt, despre care au apărut, de-a lungul timpului, mai multe poveşti.
În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi. Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.

Prima celebrare a Zilei Îndrăgostiţilor/Zilei Sfântului Valentin a avut loc în anul 496.

Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, iar acesta marca începutul primăverii. Se crede că între manifestările sărbătorii se număra şi alegerea dintr-o cutie, de către băieţi, a unor nume de fete. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi uneori, se căsătoreau.
Mai târziu, biserica a vrut să transforme festivalul într-o sărbătoare creştină şi a decis să se folosească de aceasta pentru a aminti de Sfântul Valentin. Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a îşi exprima sentimentele faţă de cei dragi.

Alexandra Idriceanu, clasa a V-a C

Valentines day. Red hearts on wooden background - Chroma | Lake Nona Orlando
poza: www.chromalakenona.com/

15 februarie 1564

S-a născut Galileo Galilei, un fizician, matematician, astronom și filosof care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru heliocentrismul copernican. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele știnței”, și „părintele științei moderne”. 

Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.

Galileo.arp.300pix.jpg
wikipedia.org

15 februarie 2005

Site-ul de conținut video YouTube a fost lansat pe Internet.

17 februarie – Ziua actelor de bunătate

În fiecare an pe 17 februarie se sărbătorește Ziua Actelor de Bunătate (sau Ziua Bunătăţii Spontane). Această zi îndeamnă oamenii să facă fapte bune, fără a aștepta nimic în schimb. Poți să zâmbești la cineva de pe stradă, să ții ușa pentru cineva în vârstă, să dai un compliment sincer colegului, să îți îmbrățișezi familia..            

Orice, oricui, oricând!

Ziua Bunătăţii Spontane a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi, gândindu-se cum ar fi dacă ar fi măcar o zi în care toată lumea este bună, mai târziu devenind realitate.

S-a observat că oamenii buni sunt optimişti, sensibili, sănătoşi, au un psihic curat, sunt oameni frumoşi şi dezvoltă relaţii frumoase între oameni. Acest fapt dovedește cum bunătatea contribuie în viață. Bunătatea trebuie să fie oriunde vă duceți — chiar dacă nu este 17 februarie.
Fii motivul de a încuraja bunătatea! 

Zaharia Sînziana Alexandra,clasa a V-a C

18 februarie

Ziua descoperirii planetei Pluto, ziua bateriei

19 februarie

Ziua sculpturilor lui Brâncuși

19 februarie 1473

S-a născut Nicolaus Copernic, un astronom polonez care a fost cunoscut și că cosmolog, matematician și economist, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Copernic „a oprit Soarele și a mișcat Pământul”.

Nikolaus Kopernikus.jpg
wikipedia.org

20 februarie – Ziua Națională de Apreciere a animalelor de companie

Sărbătorită pe data de 20 februarie în Statele Unite ale Americii, este ziua în care iubitorii de animale își manifestă afecțiunea pentru necuvântătoarele care le oferă companie.

Este o zi însoțită de acțiuni de susținere a drepturilor animalelor și bunăstarea lor. Scopul este de a transforma lumea într-un loc mai bun.

Pe plan mondial, îi corespunde Ziua Internațională a Animalelor. Inițiată de Heinrich Zimmermann, această zi a fost sărbătorită pentru prima oară pe data de 24 martie 1925. Peste 5.000 de oameni au participat la acest eveniment. În scurt timp, data s-a mutat pe 4 octombrie.

Eliza Stoica, clasa a V-a C

Animalele de companie pentru care trebuie să ai poliță de asigurareFuLLonline | FuLLonline

21 februarie 1878 – prima carte telefonică din lume a apărut în SUA

De la apariția și răspândirea Internet-ului, cartea telefonică a devenit un simbol al vremurilor trecute.

Primă agendă telefonică / www.smithsonianmag.com
Primă agendă telefonică / todayincthistory.com

24 februarie – Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui, din 24 februarie, face parte din tradiţia magică a poporului român şi din credinţa în reînnoirea ciclică a lumii.

Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.

Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul.

Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus.

Legenda lui Dragobete

   Bătrânii spuneau că Dragobete era feciorul unei preafrumoase femei, Dochia, cu părul bălai, împletit în două cozi ce-i atârnau pe spate, cu ochii precum seninul cerului, cu obrazul alb ca marmura și cu buzele roșii, cu miresme de frăguțe. Oricine o întâlnea rămânea înmărmurit de frumusețea ei. Fata locuia într-o colibă la poalele muntelui și avea o turmă de mioare pe care o ducea, zilnic, la păscut, în poienile cu iarbă fragedă.

   Pe 24 Februarie, a venit pe lume Dragobete, iar Ursitoare i-au fost patru zâne: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna. Primăvara i-a semănat în inimă Iubirea, dăruindu-i prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe. Vara nu s-a lăsat mai prejos și i-a dăruit copilului căldura iubirii, împlinirea dragostei și dulceața fructelor. Zâna Toamnă i-a adus în dar un fluier care să-i țină de urât, dar care să-i și înveselească pe oameni cu cântecele lui. În sfârșit, nașa Iarnă i-a țesut un strai alb cu sclipiri de diamante. Ca cingătoare, i-a dăruit un brâu roșu cusut cu mărgăritare. Straiul era astfel conceput încât creștea odată cu flăcăul, rămânând alb ca neaua, oricât l-ar fi purtat.

   Pe la 19 ani, Dragobete avea părul negru ca noaptea și ochii verzi precum iarba mătăsoasă de pe munte, vorba îi era dulce ca mierea și era un flăcău vesel ce cânta din fluier.

   În creierul muntelui, într-o peșteră pe ai cărei pereți creșteau „flori de piatră” în buchete albe, albastre, cenușii, roz și violet, trăia un bătrân înțelept. Pe când păștea oițele în poiană, băiatul s-a pomenit față în față cu acest înțelept, care i-a spus pe nume și l-a îndemnat să-l urmeze. Înmărmurit de surpriză, Dragobete l-a urmat fără a spune o vorbă. Devenindu-i ucenic, el a deprins învățătura tainică de a citi în Cartea secretă a Naturii, recunoștea plantele de leac, știa a vorbi cu păsările, înțelegea semnele magice ale pădurii, nemaifiindu-i frică de fiarele sălbatice.

   Legenda spune că, după sute de ani de viețuire pe pământ, timp în care oamenii acestor meleaguri învățaseră să iubească, iar învățătura se transmitea din tată în fiu, și de la mamă la fiică, Spiritul Muntelui și-a chemat copilul la pieptul lui. La cererea Tatălui, el a fost transformat într-o plantă magică, numită Năvalnic.

   Și în mileniul al treilea, unele fete, chiar și femei ale acestui popor, mai cred încă în puterea magică a Năvalnicului. Ele poartă în sân o punguță de mătase în care țin Năvalnic. E un semn de prețuire și de aducere aminte a celui care a fost Dragobete, Zeul Iubirii la români.

24 februarie 1955

S-a născut Steve Jobs, fondator Apple Inc, vizionar, inventator și om de afaceri.

26 februarie – Ziua internațională a relatării basmelor

Potrivit specialiștilor, basmele și poveștile spuse copiilor încă de la o vârstă fragedă au un rol foarte important în dezvoltarea viitorului adult.

Basmele și poveștile contribuie la dezvoltarea vocabularului, a imaginației și a abilităților sociale, contribuind totodată, la expansiunea orizontului cultural.

”Pentru mine personal, scopul unei poveşti este să transmit o învăţătură care să îl poarte pe copil într-o lume imaginară, fantastică, creată în mintea lui. Această călătorie nu trebuie în nici un caz zdruncinată de elemente ce induc frică, ruşine şi alte sentimente negative, chiar crude”, explica scriitorul constănțean de cărți pentru copii Alec Blenche.

Totodată, autorul îndrăgitelor volume cu Erus, încuraja părinții să le citească și să le spună copiilor constant povești, în modul acesta copiii putând fi familiarizați încă de timpuriu cu lectura.

”Obiceiul unui copil este ghidat de obiceiurile părinţilor. Nu degeaba se numesc „copii“. Ei devin cópiile noastre. Dacă părintele stă pe tabletă, la fel va face şi copilul. Dar dacă părintele citeşte, aşa va proceda şi copilul. Apoi, un obicei minunat este cititul de poveşti seara, înainte de culcare. În familia noastra, soţia mea, Ana, îi citeşte fetiței noastre, în fiecare seară, la culcare, de 4 ani. Este deja un obicei bine format şi uşor, uşor, Emma începe să citească singură, iubeste poveştile”, dezvăluia scriitorul constănțean.

Rihanna Crișan, clasa a V-a C

28 februarie 1785

Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată.