Marea Unire

Marea Adunare Naționala

La 1 decembrie 2021 se împlinesc 103 de ani de la Marea Unire.
Marea Adunare Naționala din Alba Iulia a avut loc în decembrie 1918. La întâlnire au participat 1228 de deputați, pentru a vota Rezoluția de la Alba Iulia, prin care s-a confirmat Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Adunarea Națională a avut loc în Sala Cazinoului (Sala Unirii).
Peste 100.000 de oameni din toate colțurile României s-au strâns la Alba Iulia pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României.

Wikipedia

Samoilă Mârza

Fotografiile care suprind atmosfera Marii Adunări Nationale din Alba Iulia au fost realizate de Samoilă Mârza.
Că să ajungă la acest eveniment, el a parcurs cu bicicleta drumul de 11km din satul natal (Sântimbru) până la Alba Iulia. Nici vremea rea, nici aparatul greu nu l-au oprit sa participle la Marea Adunare.
Tehnica de fotografiere greoaie și vremea neprielnică i-au permis să realizeze numai cinci poze.
Fotografiile au fost folosite de delegația română la Conferința de Pace de la Versailles, pentru ca aliații să vadă clar susținerea populară a evenimentului.

Vasile Goldiș – patronul școlii

Poziţiile democratice de pe care Vasile Goldiş concepea realizarea autodeterminării Transilvaniei şi a Unirii cu România a făcut ca în pragul lunii decembrie, să fie alături de Ştefan Cicio-Pop în organizarea şi desfăşurarea adunării de la Alba Iulia, şi de asemenea va redacta proiectul rezoluţiei ce urma să fie citită cu acel prilej.
Creatoare şi continuatoare a unor valoroase tradiţii şcolare, cunoscute şi apreciate pentru munca entuziastă a multor învăţători şi profesori, precum şi a generaţiilor de elevi, dintre care mulţi şi-au afirmat pregătirea şi personalitatea în cele mai diverse domenii şi la cel mai înalte nivele, Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” a dobândit un binemeritat prestigiu.
https://scoli.didactic.ro/scoala_generala_vasile_goldis_alba_iulia