Legenda lunii Martie

Se spune că Mart a luat de la fiecare lună câteva zile, dorind să le arate ca e cel mai tare.  L-a chemat și pe Prier. El a întrebat luna mai dacă sa se ducă sau nu. Mai îl sfătuiește să se ducă, fiindcă voia sa râdă de Mart. Îi spune să ia cu el o sanie, o căruță și o luntre, că dacă nu, nu va fi bine.

Stă o zi, stă doua, stă trei. Mart încearcă să se descurce cu viscolul și zăpada, însă prier avea sanie. Încearcă cu ploaia, dar prier are căruță. Rupe podurile si apele curg, dar prier are luntre. Mart vede că nu-i poate face nimic, așa că îl întreabă cine l-a pregătit așa. Îi răspunde că Mai. Mart, de ciudă, îi vestește lunii Mai doar brumă, în vreme ce el se bucură de natură și soare.

Eliza Stoica, clasa a V-a C

Sursă poză: romaniatv.net

Lupta primăverii cu iarna

Conform unui mit care circulă în Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada alba.

1 martie – Mărțișor

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu. Albul și roșu semnifică înnoirea ciclului vieții, masculinul și femininul, căldura și frigul, iarna și primăvara.
Mărțișorul se prinde în piept sau la încheietura mâinii în prima zi de primăvară, adică la 1 martie. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Împreună cu mărțisorul, se oferă flori, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
La începutul lui aprilie, în satele din România și Republica Moldova, pomii sunt împodobiți de mărțișoare, iar oamenii își pun dorințe care se vor împlini.
În Transilvania, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, pentru a speria spiritele rele.
În județul Bihor oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, pentru a fi mai frumoși și mai sănătoși.
În Banat, fetele se spală cu zăpadă de mărțișor, pentru a fi iubite mereu. În Banat și în Bucovina, fetele oferă băieților mărțișoare făcute manual.
În Moldova și Maramureș, pe 1 martie se ofera mărțisoare băieților iar ei oferă mărțișoare fetelor de 8 martie. Tot în Moldova fetele și bebelușii poartă la gât un bănuț legat cu șnur de mărțișor ca să le fie tenul lucios și neted tot anul. Bănuțul se poartă până vor înflorii cireșii.
În Dobrogea, mărțișoarele se poartă pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer, pentru a fi fericiți tot anul.
Gestul de a dărui un mărțișor este unul apreciat în toată țara. Simbolizează respectul, admirația, iubirea pentru persoana căreia îl oferi. De asemenea simbolizează inima curată a celui care oferă acest dar.

1-8 martie – Zilele Babei Dochia

În credința populară, zilele cuprinse între 1 și 9 martie sunt numite „babe”. Oamenii obișnuiesc să își aleagă la întâmplare câte o zi din cele 9 iar aceasta îi va arăta cum îi va fi tot restul anului. Dacă „baba” e însorită înseamnă că vei avea parte de bucurii și voie bună. Dacă este frig și întunecat, vei avea un an mai dificil.

„Babele” sunt numite după Baba Dochia, despre care se spune că era capricioasă și schimbătoare, asemenea primelor zile de primăvară. Semnificația zilelor babei Dochia este, de fapt, trecerea de la iarnă la primăvară.

Legenda spune că Baba Dochia poartă  9 cojoace de blană și urcă cu oile pe munte, unde îi este fie prea cald, fie prea frig. Ea se dezbracă pe rând, în fiecare zi, de câte un cojoc. Când rămâne fără cojoace, vine gerul şi o îngheaţă. Ea e transformată în stâncă rămânând o amintire a iernii care a trecut. Acestea ar fi și legenda după care au fost numite „Babele” din Munţii Bucegi.

Cum îți alegi baba? E simplu. Fie o alegi după numărul norocos cuprins între 1-9, fie după ziua de naștere. Dacă ești născut într-o zi formată din 2 cifre, aduni cifrele între ele și acela va fi numărul babei.

Sursa poza: www.datinatv.ro

1 martie 1837 – s-ă nascut Ion Creangă

Ion Creangă – scriitorul român. Recunoscut datorita maiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie”.

Ion Creangă - Wikipedia
poza: wikipedia

1 martie 1810 – s-ă nascut Frederic Chopin

Frederic Chopin – compozitor și pianist polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzica pentru pian.

Credit: UIG via Getty Images/Editorial Image Provider
Credit: UIG via Getty Images/Editorial Image Provider

2 martie – Ziua Națională a Cititului în SUA

3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor

3 martie 1847: s-a născut Alexander Graham Bell

 Alexander Graham Bell – om de știință scoțian, care în anul 1876 a brevetat pentru prima data în istorie un dispozitiv capabil să emită si sa recepționeze cuvintele rostite, telefonul.

Alexander Graham Bell - Wikipedia
poza: wikipedia

4 martie 1977  – cel mai grav cutremur din România 

7,2 grade pe scara Richter, care a provocat peste 1.500 de victime.

4 martie 1678 – s-a născut compozitorul Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi – compozitor italian. Este considerat drept cel mai de seama reprezentant al barocului muzical venetian. A compus celebrele “Anotimpuri”.

Antonio Vivaldi (1678-1741) Painting by Granger
Antonio Vivaldi (1678-1741) Painting by Granger

6 martie 1475  – s-a născut pictorul Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti – sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seama artist renascentist.

PORTRET: Michelangelo Buonarroti – un geniu al Renaşterii italiene, un  simbol al artei universale | Agenția de presă Rador
PORTRET: Michelangelo Buonarroti – un geniu al Renaşterii italiene, un  simbol al artei universale | Agenția de presă Rador

8 martie – Ziua Internațională a Femeii

Poziționată în luna martie, această zi semnifică – asemenea venirii primăverii  – un nou început: celebrarea luptei femeilor din întreaga lume pentru recunoașterea drepturilor lor.

Încă din anul 1910 în Europa și America a fost recunoscută Ziua Femeii. În anul 1977, Adunarea Generală ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Femeii să fie sărbătorită pe data de 8 martie. Deși inițial a fost dedicată femeilor care au luptat pentru drepturi egale (drept de vot, drept la educație, la asistență medicală, la proprietate), în data de 8 martie sunt sărbătorite toate femeile, ele fiind simbolul vieții, al sensibilității și al devotamentului.

Până în anul 1989, pe data de 8 martie românii sărbătoreau Ziua Mamei, ulterior aceasta fiind înlocuită cu Ziua Femeii.

8 Martie este ziua în care ne arătăm iubirea, respectul și mulțumirea față de cea care ne este mamă, bunică, soție, iubită, soră, mătușă, profesoară, învățătoare, angajată, șefă, colegă sau prietenă. Toate femeile merită celebrate în această zi – și în fiecare zi din an –  oferindu-le fie o floare, un cadou, un mesaj sau un simplu MULȚUMESC spus din inimă. 

Istoricul şi semnificaţia zilei de 8 Martie. De când se serbează și când a  devenit zi oficială - Ziarul Unirea
Poza: ziarulunirea.ro

9 martie – sărbătoarea creștină a celor 40 de Mucenici

13 martie 1934 – s-a născut personajul de desene animate Donald Duck

Donald Duck este un personaj de desene animate creat de Walt Disney în 1934.Donald este o rață albă cu un cioc și picioare galbene-portocalii. De obicei poartă o cămașă de marinar, o beretă, precum și un papion roșu, dar nu și pantaloni. El este cunoscut pentru temperamentul să exploziv. Expertul în voce Clarence Nash a făcut audiții pentru Walt Disney Studios, când acesta a auzit că Disney căuta oameni ce știu să imite sunete de animale. Disney a fost impresionat de sunetele sale de rață și l-a ales pe el ca vocea lui Donald.Prima apariție a lui Donald a fost în 1934, în desenul Găinușă înțeleaptă (the wise little Hen).

Răzvăn Rațiu, clasa a V-a C

Mihai Sora, ironii la adresa lui Donald Trump: ''Ratoiul lui Disney''
https://m.ziare.com/stiri/mihai-sora-il-ironizeaza-pe-donald-trump-1641871

13 martie 1907 – s-a născut Mircea Eliade

14 martie 1879 – s-a născut  Albert Einstein

Albert Einstein, fizicianul, A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

50 Albert Einstein Quotes
50 Albert Einstein Quotes

20 martie – Ziua Internațională a Fericirii

21 martie – echinocțiul de primăvară

21 martie – Ziua Internațională a Poeziei

21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor

22 martie 1943 – premiera filmului „O noapte furtunoasă”

Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuție făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

22 martie – Ziua Mondială a Apei

24 martie 1874: s-a născut Harry Houdini

Harry Houdini – celebru iluzionist american. A rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise.

Did You Know Harry Houdini Died in Michigan on Halloween?
Did You Know Harry Houdini Died in Michigan on Halloween?

25 martie – sărbătoarea Bunei Vestiri sau ziua Cucului

27 martie 1918 – unirea Basarabiei cu România

S-a produs Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.

27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

31 martie 1889 – a fost inaugurat turnul Eiffel

31 martie 1933 – s-a născut Nichita Stănescu

Nichita Stănescu, poetul român. Este considerat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

Nichita Stanescu - Leoaica tanara iubirea, Ce bine ca esti, Ploaie in luna  lui Marte, Idolul ierbii, Balada Motanului
https://www.nichitastanescu.eu/

31 martie – Hanami, festivalul florilor în Japonia

Hanami este un festival care se organizează la sfârșitul lunii martie și durează aproximativ două săptămâni. Acesta diferă în funcție de starea vremii. În timpul acestui festival, oamenii privesc flori specifice Japoniei, cum ar fi: Prunus mume, caisul japonez sau cireșul japonez – sakura.
Această sărbătoare se petrece în aer liber, turiștii și cetățenii sărbătorind prin cântece și dansuri populare, gustând sake-uri sau ieșind la picnic unde consumă mancarea tradițională numita Bentō (mâncare în cutie).
Unul dintre cele mai populare locuri pentru hanami este Parcul Maruyama din Kyoto, faimos mai ales pentru shidarezakura sau cireșul plângător. Acesta este un soi de cireș unic în lume, a cărui înflorire este un spectacol demn de văzut
Parcul Ueno din Tokyo este cu siguranță printre cele mai evocatoare locuri în care se sărbătorește hanami. În interior găzduiește câteva temple din secolul al XVII-lea, precum și grădina zoologică sau iazul Shinobazu Ike.
Castelul Himeji (prefectura Hyōgo) a fost considerat întotdeauna castelul simbolic al Japoniei. Este înconjurat de o pădure de cireș care formează un labirint.
Castelul Hirosaki (prefectura Aomori) este renumit pentru festivalul Hirosaki Sakura Matsuri, prin care sărbătorește înflorirea a 2.600 de cireși.
Muntele Yoshino (prefectura Nara) este considerat cel mai bun loc pentru a admira inflorirea sakurei. Peste 100.000 de cireș au fost plantați la baza muntelui.

Ariana Fruhn, clasa a V-a C

Hanami: este timpul să admiri florile de cireș. Istorie, semnificație și  predicții 2021
maisonjardin.net