Nasterea lui Isaac Newton

Biografie

Newton s-a născut în preajma izbucnirii marelui război civil în Anglia, în 4 ianuarie 1643. Renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al royal society.

Newton s-a născut în satul Woolsthorpe, situat la 10 km sud de orășelul Grantham, în apropierea țărmului răsăritean al Angliei. A fost martorul executării lui Carol I, al guvernării lui Cromwell, al restaurației stuarților, al așa-numitei „glorioase revoluții, fără vărsare de sânge” din 1688, și a murit la vârsta de 84 de ani, când regimul constituțional era consolidat. Dar furtunile politice n-au lăsat, se pare, urme adânci asupra vieții lui newton. El a rămas, cel puțin în aparență, un „filozof” apolitic, în acel sens larg în care cuvântul era folosit în vechime.

Cine a fost Isaac Newton?

Isaac Newton este unul dintre cei mai mari oameni de știință din toate timpurile. Descoperirile sale au devenit baza fizicii moderne și a imaginii științifice a lumii în ansamblu. Prin urmare, pentru a înțelege dezvoltarea cunoașterii umane, este necesar să cunoaștem contribuția lui Newton la știința mondială.

Newton a studiat natura luminii si constructia telescoaopelor. Dupa o varietate de experimente pe lumina soarelui refractata printr-o prisma, el a ajuns la concluzia ca razele de lumina care difera in culoare difera de asemenea in refractabilitate – aceasta descoperire i-a sugerat ca imaginile pot fi deformate daca razele de lumina trec prin mai multe lentile departate, si a construit telescopul cu oglinzi reflectorizante. In acelasi timp el a studiat si miscarea planetelor.

“Dacă am făcut descoperiri valoroase în viaţă, aceasta se datorează mai mult răbdării şi atenţiei decât oricărui alt talent.“

Isaac Newton:

Adevărata formă a pământului

Fizicianul englez a mai prezis că pământul avea forma unei sfere care a experimentat aplatizarea la poli. Această teorie, după cum se știe, a fost verificată ulterior prin diferite măsurători.

De ce este atât de important? Pentru că newton a descoperit că pământul nu este perfect rotund. Din această cauză, distanța de la centrul pământului la nivelul mării este cu aproximativ 21 de kilometri mai mare la ecuator decât la poli.

Legenda mărului și a lui Newton

Povestea descoperirii legii gravitației universale – când gândurile lui newton au fost întrerupte de căderea unui măr copt, din care omul de știință a concluzionat despre atracția reciprocă a corpurilor cu diferite mase, și apoi a descris matematic această dependență cu celebra formulă – este doar o legendă.

A inventat primul telescop reflectorizant

În 1668, Newton a inventat primul telescop reflectorizant, care acum este cunoscut sub numele de telescop newtonian.

Până atunci, telescoapele erau mari și greoaie, dar geniul lui Newton folosea oglinzi în loc de lentile. Oglinzile sunt instrumente mai puternice și de zece ori mai mici decât un telescop tradițional.

Daria Dobra, clasa a V-a C