Știați că… despre Anul Nou

1. Primele țari care sărbătoresc Anul Nou sunt: Kiribati (singura țară care se află în toate cele patru emisfere) și Samoa.

2. Ultimii care sărbătoresc Anul Nou sunt Samoa Americana și viețuitoarele de pe insulele nelocuite Baker și Howland.

3. Distanța între Samoa (UTC+13) și Samoa Americana (UTC-11) este de 200km și 24 ore adică este aceeași oră dar alta zi. O călătorie de o oră cu avionul și poți sărbători Noul An a două oara – o zi mai târziu.

4. În Korea de Sud de Anul Nou esti mai batrân cu un an (nu contează în ce lună ești născut). Nu doar atât, dar, când te naști, ai deja vârsta de un an. Câți ani credeți că va avea in data de 1 Ianuarie 2022 copilul născut in 31 Decembrie 2021? Ați ghicit, bebelușul de o zi are în acest caz 2 ani!

5. România a fost una dintre ultimele ţări europene care au adoptat calendarul gregorian. Aşadar trecerea la stilul nou s-a făcut în anul 1919, data de 1 aprilie devenind oficial data de 14 aprilie.

6. Rusia sărbătorește Anul Nou de două ori: 1 și 14 ianuarie (conform calendarului ortodox vechi).

7. Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. 1 februarie 2022 începe anul tigrului.

8. SUA – pe 31 decembrie la 23:59 în zona Times Square o minge imensă cade, de la 23 de metri. Mingea „cade” timp de 1 minut, iar în ultimele 10 secunde oamenii numără. Când mingea ajunge pe pământ, vine un nou an.

9. În Mexic, sărbătorile încep pe 12 Decembrie. Pe 25 străzile sunt aproape goale, deoarece toată lumea este cu familia. Trifoiul este un simbol important pentru mexicani, de aceea se găsește în totiți brazii de Crăciun. Anul Nou nu poate veni, fără o piñata. Aceasta este reprezentată de păcatele oamenilor, care trebuie lovite și îndepărtate.

10. În Ecuador se crede că dacă anul nou te prinde cu lenjerie de culoare galbenă, vei avea un an ușor. Dacă ai lenjerie roșie, vei avea parte de fericire în viața personală.

11. În Argentina, în ultima zi a anului de lucru, lucrătorii aruncă calendarele vechi și foile pe fereastră . Până la amiază, trotuarele sunt acoperite cu hârtii.

12. în Columbia, oamenii care vor să aibă un an plin de călătorii ies la miezul nopții la o plimbare prin cartier cu valiza goală.

13. În Danemarca sa sparga farfurii la ușile prietenilor. Cu cât mai multe farfurii sparte vor fi gasite la ușa, cu atât mai mult noroc va avea persoana respectivă în noul an.

14. În Ecuador se strânge câteva fotografii din ultimul an si să se arunce in foc pentru a scapa de trecut și să intra cu noroc in anul nou.

15. În Elveția de Anul Nou se aruncă îngheţată pe podea.

16. Francezii mănâncă o grămadă de clătite. Tot francezii coc și o plăcintă în care se pune fasole. Cel care va nimeri o boabă de fasole va fi declarat „regele fasolei” și va trebui să-și îndeplinească dorințele până la sfârșitul sărbătorii.

17. Toate clopotele din Japonia sună de 108 ori, conform convingerii buddhiste că acest lucru aduce purificare. Este, de asemenea, considerat a fi bine să intri în Noul An zâmbind, deoarece aduce noroc.

18. În Africa de Sud de Anul Nou oamenii își aruncă mobila pe geam.

19. Filipinezii cred că totul trebuie să fie rotund, astfel încât să reprezinte monede şi să aducă bogăţie, până la urmă, este vorba doar de bani. Alimente rotunde, haine cu pete rotunde, totul să fie rotund la intrarea în Noul An.

20. În Estonia oamenii mănâncă de şapte ori pe zi pentru a-şi asigura prosperitatea în Noul An.

21. În Siberia oamenii sar în lacurile îngheţate, pe trunchiuri de copaci.

22. În Scoția cel care trece primul pragul unei case în noul an trebuie să aducă un cadou. 

23.  La miezul nopții, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri.

Alan