Știați că… despre mâncare și băuturi

Coca Cola

Știați că… rețeta originală de Coca Cola este cunoscută de către doar doi angajați ai companiei și din această cauză ei nu au voie să călătorească în același avion.

Rețeta celei mai iubite băuturi din lume este păstrată la muzeul companiei, World of Coca Cola într-un seif cu uși de oțel, învăluit în fum și lumini roșii speciale ca să poată păstra hârtia pe care a fost scrisă rețeta în anul 1919. Deschiderea seifului se face cu un cod și un scanner cu amprentă.

Rețeta din anul 1919 nu este prima. În 1885, farmacistul John Stith Pemberton a inventat Coca Cola ca medicament. Ea conținea cocaină, care se găsește în frunzele de coca și nuci de cola, de aici provenind numele de Coca-Cola.

În ziua de azi, frunzele de coca din rețetă sunt folosite doar uscate, pentru aromă și nu conțin substanța interzisă.

Mulți cred că au descoperit rețeta secretă, dar compania susține că există un ingredient misterios care face Coca Cola să fie unică.

În anul 2011 The Coca Cola Company a devenit cel mai valoros brand din lume.

                                                                                                                        Alex Goța

poza: ajc.com

Tacâmurile schimbă gustul meselor

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au efectuat cercetări în acest domeniu și au descoperit că greutatea, culoarea și dimensiunea tacâmurilor afectează gustul perceput în timpul consumului, de exemplu, brânza înfiptă pe un cuțit are un gust mai sărat decât atunci când este consumată cu o furculiță sau cu o scobitoare, iar lingurițele mici sporesc gustul dulce. Se poate concluziona aici că creierul evaluează alimentele înainte de a intra în gură.

Alan

poza: internet

Bețișoare din metal și foarfece

În Coreea de Sud oameni folosesc foarfeca pentru a tăia de exemplu carnea, ardeiul iute sau arpagicul.

Coreenii sunt singura națiune asiatică care folosește în mod obișnuit bețișoare de metal. Această tradiție are o istorie lungă și merge înapoi în regatul Baekje. Inițial s-a folosit alama, ulterior și bețe de argint și aur, adesea bogat decorate. Desigur, acest lucru se aplica doar clasei conducătoare. Familia regală folosea tacâmuri din argint pentru că se decolorează la contactul cu otrava și astfel a fost posibilă detectarea tentativelor de asasinat. Obiceiul folosirii tacâmurilor din metal s-a mutat însă și în clasele inferioare cu timpul și, în cele din urmă, s-a răspândit. Astăzi, oțelul inoxidabil este folosit pentru producția de tacâmuri, dar puteți găsi și seturi decorative, argintii sau aurite.
Bețișoarele coreene au o formă caracteristică – sunt ușor turtite, ceea ce ar trebui să faciliteze ținerea unei porții de mâncare.

Alan