Știați că… despre Crăciun

1. Armistițiul de Crăciun a fost o serie de „încetări ale focului” neoficiale care au avut loc în zilele din jurul Crăciunului din 1914 în diferite zone ale frontului de vest în Primul Război Mondial.

2. Prima poveste despre Rudolf a fost scrisă în 1939 de Robert L. May pentru lanțul de magazine Montgomery Ward. A fost publicată ca o carte și distribuită copiilor care au vizitat magazine în perioada sărbătorilor.

3. Pentru japonezi, KFC e masa tradițională de Crăciun. În 1947, a fost lansată campania „Kentucky for Christmas” care însemna o masă cu pui și vin pentru Crăciun.

4. În Germania se pun castraveți din sticla in brad. Părinții pun globuri din sticlă în formă de castravete pentru a aduce noroc celor mici. Cel care descopera primul un glob in forma de castravete în brad va avea mult noroc în anul care urmeaza.

5. Norvegienii nu se simt prea confortabil cu măturile în casa de Crăciun, așa că le ascund și le scot abia după ce sărbatorile se sfârșesc. O legendă norvegiană spune că, de ajun, vrăjitoarele și spiritele rele vin din cealaltă lume și caută mături.

6. Ucrainienii au ca obicei de Crăciun așezarea în brad a unor decorațiuni care seamănă cu pânzele de păianjen, pentru ca anul viitor să le aduca mult noroc și liniște.

7. Anual, doar în SUA, se trimit aproximativ 3 miliarde de felicitări de Crăciun.

8. În Caracas, orașul care este capitala Venezuelei, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică pe role, în ziua de Crăciun.

9. În Noua Zeelandă nu se folosește bradul tradițional ca pom de Crăciun, ci un copac numit ” pohutukawa” care are foarte multe flori roșii.

10. Familiile din Estonia merg la saună în Ajunul Crăciunului.

11. Poșta din Canada recunoaște adresa lui Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO. Fiecare scrisoare este deschisă și va primi un răspuns.

12. Conform Guinness World Records, cel mai mare brad de Crăciun din lume a avut 67 de metri înălțime și a fost împodobit în orașul Seattle in 1950.

13. În 1999, locuitorii statului Maine au realizat cel mai mare om de zăpadă din lume; acesta avea 35 de metri înălțime.

14. Potrivit legendei, tradiţia ciorapilor (la noi se folosesc ghetele) în care se primesc cadourile de Crăciun provine de la trei surori, care nu aveau zestre. Acestea au fost ajutate de Moş Crăciun (Nicolae), care a intrat pe horn şi le-a umplut ciorapii cu monede de aur.

15.  În Marea Britanie, de Crăciun se poartă coroane de hârtie. Originea acestui obicei provine de la străvechile Saturnalii romane.

16. În condiţii naturale (deci nu în pepiniere) un brad are nevoie de cel puţin 15 ani pentru a putea ajunge la dimensiunea optimă pentru a putea fi împodobit în casă de Crăciun.

17. În lume există două insule numite Crăciun (Christmas), una în Oceanul Pacific iar cealaltă în Oceanul Indian.

18. Primul brad artificial de Crăciun a fost realizat de nemţi, folosind ca materie primă pene de gâscă vopsite.

19. Vestimentaţia lui Moş Crăciun, aşa cum îl ştim noi astăzi, a fost realizată în 1860, de către caricaturistul Thomas Nast.

20. În Islanda există 13 Moși Crăciun, iar perioada Crăciunului începe cu 13 zile înainte de ziua magică.

Alan