Știați că… despre plante

Nuferi

1. Nuferii sunt plante perene, originare din Europa, Africa si Orient, carora le place sa traiasca pe lacuri, balti sau ape usor curgatoare. Alte locuri in care nuferii se dezvolta bine sunt cele special amenajate: lacurile artificiale, iazurile particulare si bazinele cu apa.

2. Desi partile vizibile la suprafata apei sunt doar floarea si frunzele, nuferii au o tulpina lunga, care creste infipta in mal, sub apa.

3. Nuferii au nevoie de soare abundent pentru a creste si a se dezvolta bine, cel putin sase ore pe zi de soare direct.

4. Nuferii fac parte din familia Nymphaea, care cuprinde grupa Apocarpiae si grupa Caspary, iar acestea numara peste 40 de specii.

5. Cele mai cunoscute specii de nuferi sunt Rose Arey, cu flori roz, Comanche, cu flori care isi schimba culoarea de la galben la bronz si Hermine, una dintre cele mai mici flori.

6. Frunzele nuferilor sunt de mari dimensiuni si ajung pana la 30 – 40 cm in diametru. Frunzele nuferilor acopera o mare parte din suprafata apei aflata in jurul florii. Ele au mai multe roluri: reduc extinderea algelor, sunt o buna ascunzatoare pentru pesti si un refugiu excelent pentru broaste si lacuste sau alte insecte.

7. Daca esti indragostit de aceasta planta, o poti avea si tu acasa. Nuferii au nevoie de conditii asemanatoare cu cele din mediul lor natural, deci pot sta intr-un ghiveci pe care sa-l scufunzi intr-un vas mare cu apa.

8. Bobocii nufarului devin vizibili, adica ies din apa, in luna iunie si au forma ovala. Florile infloresc ajutate de lumina si caldura soarelui si noaptea se inchid pentru a se deschide iar dimineata, odata cu aparita soarelui. Acestea raman proaspete pana toamna, in luna septembrie.

9. Cele mai frumoase rezervatii naturale de nuferi de la noi din tara pot fi vazute in Delta Dunarii.

10. Nufarul are si fruct. Acesta se afla in mjlocul florii, este lunguiet si are culoare galbena.

11. Buchete din flori de nufar pot deveni aranjamente florale deosebite si exista multe mirese care-si doresc un astfel de buchet in ziua nuntii.

12. Un preot francez, pe nume Latour-Marliac, a ramas memorabil in istoria nuferilor, fiind primul care a descoperit, promovat si cultivat aceasta floare inca din secolul XVIII.

13. La noi in tara este raspandit si popular si nufarul galben. Cea mai mare diferenta fata de nufarul alb, in afara de culoarea galben aprins, este parfumul puternic al florilor acestuia.

14. In Romania, nuferii au numai scop decorativ, insa, in lume, nufarul se intrebuinteaza si pentru alte scopuri diverse. De exenplu, putini stiu ca semintele prajite de nufar au gust si efect asemanator cu cafeaua.

15. Nufarul are calitati sedative, astringente, anafrodiziace, tonice si nutritive. In acest scop, se face un fel de ceai din radacini, care, desi este dulce poate vindeca afectiunile enumerate mai sus.

Rihanna Crisan, clasa a V-a C

foto, video) O nouă locație cu nuferi în Moldova. Unde se află și cum poți  ajunge la lacul de recreere - #diez
Sursa foto: https://diez.md/

Sânziene

1. După tradiția românească, sânzienele au puteri magice.

2. Ele înfloresc în a doua parte a lunii iunie. Sunt asociate cu data de 24 iunie, numită și ziua de Sânziene sau Drăgaica.

3. Există atât sânziene albe, cât și galbene.

4. Aceste flori sunt folosite pentru tratarea mai multor afecțiuni, în cosmetica naturistă, precum și în așa zise ritualuri magice.

5. 24 iunie este, în tradiția ortodoxă, zi de sărbătoare pentru că este ziua în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Florile galbene se mai numesc și florile Sfântului Ioan.

6. Ziua de Sânziene mai este considerată și ziua iei românești.

7. Se spune că dacă ai în casă în ziua de Sânziene aceste flori, îți vor aduce spor și îți va merge bine.

8. Se spune în popor că florile de sânziene capătă puteri magice în ziua de 24 iunie, ajutând fetele nemăritate să afle cine le va fi sortit, când se vor mărita, dar și să fie iubite și fertile.

9. În tradiția populară, dacă cinstești această zi cum se cuvine, primești ajutor de la Sânziene, zânele cele bune. Dacă nu, ele se supără și devin rele, iar atunci sunt numite iele. 

10. În aceeași dată, se fac ritualuri pentru bunăstarea casei și pentru sănătate, se fac focuri pentru purificare, se împletesc cununi din flori care se aruncă pe acoperișul casei, se împodobesc porțile, ușile, mesele și ferestrele cu flori.

11. Când cununa de sânziene este aruncată pe acoperiș și rămâne acolo, se crede că fata care a aruncat-o se va mărita în acel an. Dacă a căzut înapoi, va mai avea de așteptat.

12. Florile de la poartă se pun câte una sau un mănunchi pentru fiecare membru al familiei. Se crede că cei care le găsesc a doua zi uscate, vor muri înaintea celorlalți.

13. În trecut, femeile însărcinate țineau flori de sânziene pe pat, considerându-se că vor avea astfel o naștere ușoară.

14. Dincolo de toate aceste superstiții sau legende, florile de sânziene conțin substanțe care le fac într-adevăr tămăduitoare în diverse afecțiuni.

Zaharia Sînziana Alexandra, clasa a V-a C