Anul Nou pe glob. Cum sărbătoresc alte țări în noaptea dintre ani?

Rusia

Oriunde în lume, cea mai populară băutură de Revelion este șampania. În Europa și America, șampania este însoțită de un toast. În Rusia, se prepară o băutură din votcă, suc de lămâie și apă. Aceasta este numită: “apa murdară” și se bea pentru a opri ghinionul.
Rușii obișnuiesc să deschidă ferestrele șu ușile pentru a intra Noul An în casă. Se obișnuiește ca oamenii să se sărute sub vâsc la miezul nopții de Revelion.
Poate fi considerat un gest romantic, dar și un salut de Anul Nou, între persoane care își urează unul altuia un an fericit, cu sănătate și noroc.

Petric-Roman Andreea, clasa a V-a C

poza: internet

Olanda

Cum sărbătorește olandezul Anul Nou

Anul Nou Olandez este alcătuit din: Anul Nou pe în31 decembrie și Ziua Noului An, pe în 1 ianuarie.

Noaptea de Anul Nou este de obicei petrecută cu prietenii și familia sau ieșind în oraș pentru a vedea concertele în aer liber și focurile de artificii din jurul orașului.

Hârtiile de cracare roșie transformă străzile în roșu. Tradiția de a lansa focuri de artificii și biscuiți are legătură  cu obiceiurile păgâne vechi prin care se  alungau demonii, astfel încât Anul Nou să poată începe curat.

La prânz, în ziua de Anul Nou, cei mai curajosi fac o baie în Marea Nordului înghețată pe plaja Scheveningen din Haga. Înotătorii sunt răsplătiți cu o ceașcă de  supă de iarnă olandeză, de obicei, o supă de grâu cu cârnați afumați.

Cadoul tradițional olandez pentru Anul Nou constă în becuri rare de lalele și în cercuri frumoase.  În Olanda există o băutură specială de Anul Nou – “Lay”. Este preparată din lapte fierbinte, ceai, zahăr, scorțișoară, zest de lămâie, șofran, garoafe și nucșoară.

Ce sărbătoare este completă fără alimente tradiționale și dulciuri?

 Iată câteva rețete preferate de olandezi:

Roby Șagău, clasa a V-a C

poza: internet

Canada

De anul nou, (fața de Crăciun când îl sărbătoresc cu familia), ei îl sărbătoresc parțial cu prietenii. Majoritatea sărbătoresc anul nou în baruri  sau restaurante.

Un lucru mai aparte, este faptul că la ei împodobirea străzilor se începe chiar din octombrie. Un alt obicei ciudat al lor, în special in Quebec, în ajunul Anului nou, fac petreceri pe malul râului și pescuiesc la Copcă. Un lucru adorat de Canadieni este patinajul. În fiecare an, iarna, patinajul este cel mai adorat hobby al lor.

Eliza Stoica, clasa a V-a C

poza: internet

Basarabia

Umblatul cu Ursul de Anul Nou este o tradiție populară în Basarabia. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un „ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul „puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belșug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnați și uneori bani.

În prima zi de Revelion, copiii se duc cu Sorcova, aceasta fiind construită dintr-o ramură de copac, împodobită cu betea și dulciuri. Se recită poezia numită de asemenea „Sorcova”. O persoană face sunete din sorcovă, iar altcineva aruncă boabe de grâu în jur, ce reprezintă că acea persoană va avea belșug în casă și roade pe câmp, un lucru foarte important pentru Basarabenii. În unele sate, se ține și o scenetă numită „Alanca”. Tradiţia semănatului este respectată şi în 14 ianuarie, atunci când se sărbătoreşte Sfântul Vasile pe stil vechi.

Zaharia Sînziana Alexandra, clasa a V-a C

poza: internet

Filipine

În Filipine, Anul Nou este întâmpinat cu multe zgomote, pentru alungarea ghinionului și a spiritelor rele: claxoane, muzică, țipete, fluierături, zgomot de oale și tigăi, petarde. Filipinezii mănâncă tăiței pancit tradiționali și delicatese precum malagkit și biko. Înainte ca gongul să sune la miezul nopții, toate ferestrele, ușile, dulapurile și sertarele, sunt lăsate deschise pentru a permite norocului să intre.

Rihanna Crișan, clasa a V-a C

poza: internet

Turcia

Ajunul Anului Nou este una dintre cele mai îndrăgite vacante în Turcia. Ce fac turcii în ajunul Revelionului? Ei, bine, prima grija este sa-si procure “biletul norocos” de la Loteria Națională. De obicei, turcii dau startul petrecerii Revelionului cu o cina mare în familia reunita în jurul mesei festive încărcate în mod tradițional cu nelipsitul curcan rumenit la cuptor, în timpul căreia canalele de televiziuni de stat anunță numerele câștigătoare extrase de Loteria Națională, chiar înainte de Anul Nou. Urmează toastul de Anul Nou, schimbul de cadouri si distracția pana spre dimineață, când deja, ne aflam cu toții in Noul An.

Rihanna Crișan, clasa a V-a C

poza: internet

Franța

În Franţa, sărbătoarea de Anul Nou începe în seara zilei de 31 decembrie (le révellion du jour de l’an) şi se desfăşoară până pe 1 ianuarie (le jour de l’an). În mod tradiţional, este momentul în care oamenii se adună pentru a fi cu familia, prietenii şi comunitatea.
Revelionul este, de asemenea, cunoscut sub numele de “La Saint-Sylvestre”, deoarece 31 decembrie este ziua sărbătoririi Sfântului Sylvestre.

Oamenii aruncă confetti şi streamers, suflă în serpentină, strigă, aplaudă şi, în general, fac zgomot.

Masa de Anul Nou – este o sărbătoare în Franța. Șampania este o necesitate la masă, precum și vinul bun, stridiile, foie gras și alte delicatese. Nu există mâncăruri tipice franceze pentru sărbătorile de Anul Nou, iar oamenii se pot hotărî să gătească tot ce le place sau chiar să facă prepatate în stil bufet, pentru petrecere. Cu toate acestea, orice este servit va fi o mâncare gustoasă și delicioasă, în mod sigur.

Maria Şerban, clasa a V-a C

sursa: internet