Crăciun în România

Tradiția Colindatului

Colindatul este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Colinde ascultăm în cursul lunii decembrie și de fiecare dată ne aduc bucurie în suflete.

La noi în țară colindatul a apărut odată cu formarea poporului român și cu răspândirea creștinismului, ele reprezentând expresia credințelor transpuse în muzică. Colindele au mai multe variante și versiuni în funcție de regiunile din România. Pot fi cântate de un singur cântăreț sau de un grup și se pot folosi instrumente muzicale.

Colindătorii merg din casă în casă și după ce cântă la ferestre, sunt invitați în interior iar gazdele le oferă mere, nuci sau colaci, acesta fiind obiceiul păstrat de sute de ani.

În tradiție se spune că dacă primești colindătorii și urarea lor, atunci vei avea un an nou mai bun.

Cele mai cunoscute colinde la noi în țară au o temă religioasă legată de nașterea Domnului  (O ce veste minunată, Astăzi s-a născut Hristos, Trei păstori) dar pot avea și alte teme cum ar fi sosirea lui Moș Crăciun (Moș Crăciun cu plete dalbe), obiceiuri din copilărie (Săniuța fuge) sau obiceiuri de Crăciun(O, Brad Frumos).

Obiceiul împodobirii bradului

Cu câteva zile înainte de Crăciun se împodobește bradul cu ornamente de culoare roșie sau verde, conform tradiției. Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sărbători și este împodobit în seara de Ajun.

„Viflaimul” – tradiție de Crăciun nelipsită din zona Transilvaniei

O altă tradiţie nelipsită în acest colţ al României este „Viflaimul” – o piesă de teatru popular în care este recreat momentul apariţiei magilor şi al păstorilor ce prevestesc naşterea lui Iisus. În jur de    20-30 de tineri pot participa la acest spectacol în care sunt întruchipate personaje biblice precum Maria, Iosif, Irod, vestitorul, hangiul, îngerul, păstorii, cei trei crai de la Răsărit, ostaşii, moartea, dracul, moşul, străjerul şi mulţi alţii, în funcţie de cât de mare este ceata.

Tradiția darurilor de Crăciun

Se zice că după naștere Iisus Hristos a fost așezat sub un măr iar Moș Crăciun a început să culeagă frcute și să le arunce copiilor care treceau pe acolo. De atunci Moș Crăciun aduce mereu daruri copiilor în noaptea nașterii lui Iisus.

Cadourile de Crăciun sunt simbol și al dărniciei Magilor care au adus aur, smirnă și tămâie pruncului Iisus.

Tradiția Mesei de Crăciun

Crăciunul este sărbătoarea din an când toată familia se adună pentru a petrece împreună. Românii gătesc de obicei mâncăruri din carne de porc, tăierea porcului fiind un alt obicei care se petrece pe 20 decembrie – Ziua de Ignat. Preparate tradiționale din carne de porc sunt: piftie, caltaboș, sarmale, lebăr, tobă sau  jumeri.

Iar dintre prăjiturile tradiționale este nelipsit cozonacul.

retete.unica.ro
www.kanald.ro
tastebazaar.ro