Moș Nicolae

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul din cei mai cunoscuți sfinți ai Creștinismului, numit și Făcătorul de Minuni.

Noaptea de 5 spre 6 decembrie este însă cea mai așteptată de copii, pentru că atunci Moș Nicolae pune în ghetuțele fiecăruia daruri pentru a le răsplăti cumințenia și faptele bune de pe parcursul anului. Copilașilor care nu au fost atât de cuminți, Moș Nicolae le aduce câte o nuia, pentru a-i atenționa să își asculte părinții și bunicii.

Sfântul Nicolae a existat cu adevărat și acesta a fost arhiepiscopul Sfânt Ierarh Nicolae care a trăit în secolul IV, în Myra-Lichia, o zonă din Turcia de azi. Era tare credincios și  obișnuia să facă facă multe fapte bune dăruind cadouri oamenilor săraci. Provenea dintr-o familie bogată, iar atunci când au murit părinții lui, șl-a dat toată averea celor care aveau mai puține posibilități.

Legenda lui Moș Nicolae

Erau odată trei fete sărace care nu puteau să se căsătorească fiindcă nu aveau bani iar  tatăl lor voia să le vândă unor bărbați înstăriți. Sfântul Nicolae a aflat despre situația lor, iar noaptea, s-a furișat pe fereastră și a aruncat în ghetele fetelor, trei săculeți cu bani.Fetele au avut astfel avere, și nu au mai fost vândute. 

Tradiții de Moș Nicolae

În România

De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de flori fructiferi pentru ca acestea să înflorească, semn că sunt iertate toate greșelile oamenilor.  Această crenguță de pom fructifer este simbolizată de nuiaua pe care Mol Nicolae o pune în ghetuțele copiilor neascultători.

Conform tradiției românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb și aduce prima zăpadă.     Se zice că dacă Moș Nicolae își scutură barba, va ninge în ziua de 6 decembrie. Dacă nu ninge, se zice că Moșul a devenit mai tânăr.

În Europa

În Germania, Moș Nicolae este un bătrân cu un sac în spate și o nuielușă în mână. Copiii pregătesc ghetuțele pentru daruri, scriu scrisori  cu toate dorințele lor și las morcovi pentru calul Moșului. Moș Nicolae are cu el mereu o carte în care notează faptele bune sau rele, iar celor obraznici le oferă o nuia, cartofi sau cărbuni.

În Franța, Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș alături de Moș Nuielușă, și este îmbrăcat în negru. Moș Nicolae lasă copiilor ciocolată, turtă dulce și fructe iar Moș Nuielușă îi ceartă pe copiii care nu au ascultat de părinți.

În Olanda, Moșul ajunge pe mare și vine dinspre Spania. Este însoțit de Petru cel Negru, care îl ajută să împartă daruri, iar pe copiii răi îi ia cu el în Spania.

În Belgia și Luxembourg Moșul este așteptat cu vin și cu morcovi și zahăr pentru calul lui. Ajutorul Moșului se numește Hoseker iar în Austria el se numește  Krampus.

În Italia există o tradiție prin care tinerele fete au nevoie de ajutor înainte de a se mărita, și așa primesc daruri în amintirea Sfântului care a ajutat trei fete să se căsătorească oferind câte un săculeț cu bani la fiecare.

În Cehia, pe lângă cadouri, Moș Nicolae are rol e vestitor, el amintind copiilor că în curând va sosi pruncul Iisus.

În Polonia, Moș Nicolae este extrem de respectat. El sosește îmbrăcat în haine de episcop și coboară din cer cu ajutorul unui înger, colindând întreaga țară într-o caleașcă trasă de un cal alb. Moșul ascultă rugăciunile copiilor și le dăruiește icoane, mere roșii, portocale și pierniki (prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii). El așază darurile în ghetuțe sau la ferestre.

În Ungaria, copii neascultători primesc, pe lângă nuielușe, linguri de lemn iar în Slovenia, Moșul  le pune în ghetuțe cenușă și cărbuni.

În orice loc din lume, Moș Nicolae este preferatul copiilor, noaptea de 5 spre 6 decembrie fiind una din cele mai așteptate din an.

Alex Goța

Sursa: www.digi24.ro