Obiceiuri și tradiții de Anul Nou în România

Venirea Anului Nou este în fiecare an o sărbătoare pentru care românii se pregătesc din timp.

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numită Îngropatul Anului sau, mai nou, Revelion. Cuvântul „revelion” este de fapt un neologism împrumutat din limba franceză, de la „réveiller”, care înseamnă „a se trezi”, „a fi treaz”. La început, s-a folosit cuvântul „revellion”, tot din limba franceză, care desemna o masă luată noaptea târziu.

Cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou sunt:  colindatul sau uratul, curățenia în casă, masa îmbelșugată

Mai există unele tradiții care se păstrează la sate.

Plugușorul

Sursa poza: https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/plugusorul-colinda-agrara-68817.html

Aho, aho, copii si frati,

Stati putin si nu manati,

Langa boi v-alaturati

Si cuvantul mi-ascultati.

Maine anul se inoieste

Plugusorul se porneste

Si incepe a ura

Pe la case a colinda

Iarna-i grea omatu-i mare

Semne bune anul are

Semne bune de belsug

Pentru brazda de sub plug

Plugusor cu patru boi

Ia mai manati, mai flacai! Hai, hai…

Este o colindă cântată de un grup de adulți sau copii însoțită de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, cu scopul să alunge cea a fost rău și să aducă ceea ce este bun pentru agricultură. La sate, oamenii duceau cu ei chiar un plug adevărat, tras de boi. Plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug simbolic sau de buhaiul care imită mugetul boilor.

Semănatul

Este o colindă care se practică în dimineața zilei e Anul Nou, după încheierea Plugușorului. Colindătorii au traiste pline cu semințe de grâu, secară, orz, ovăz sau porumb pe care le aruncă imitând semănatul pe ogor. Ei sunt răsplătiți cu mere, colaci sau bani. După plecarea lor, gospodinele adună semințele și le duc în grajdul vitelor, pentru a fi sănătoase peste an.

Mascații

                       Sursa poza: http://www.dozadebine.ro/anul-nou-traditii-si-obiceiuri/

Se practică mai mult în Bucovina și urarea este făcută de  o ceată de flăcăi care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii etc.

Umblatul cu Capra

Sursa poza: https://agrointel.ro/107595/capra-de-anul-nou-versuri-vechi-pentru-jocul-caprei/

Se practică de la Crăciun până la Anul Nou. Numele animalului este diferit în funcție de zonă: cerb în Hunedoara, capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită „brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou. Capra se confecționează dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, împodobit cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, încreţită, sau cu diverse alte podoabe.

Umblatul cu Ursul

Sursa poză: https://miscareaderezistenta.ro/obiceiuri-si-traditii/traditii-si-superstitii-mersul-cu-capra-si-umblatul-cu-ursul-45263.html

Este un obicei specific în Moldova. Sub blana de urs se află un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Conducătorul este un „Ursar”, urmat de muzicanţi şi un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul „puiului de urs”).

Strigatul peste sat

Este o ceremonie care se petrece noaptea în care cete de flăcăi cocoțați pe dealuri, movile, copaci sau acoperișuri, ei „biciuiesc” prin versuri fetele bătrâne, flăcăii tomnatici, femeile care fac farmece și descântece, leneșii, hoții sau bețivii. Se aprind focuri, iar la sfărșit se spune: „Cele rele să se spele, cele bune să se adune!”.

Sorcova

Sursa poză: https://miscareaderezistenta.ro/bizar/copilaria-de-altadata-sorcova-trista-si-cainii-se-impusca-nu-i-asa-51486.html

Sorcova, vesela,

Să trăiţi, să-mbătrâniţi:

Ca un măr, ca un păr,

Ca un fir de trandafir.

Tare ca piatra,

Iute ca săgeata.

Tare ca fierul,

Iute ca oţelul.

La anul si la multi ani!

Este un obicei al copiilor care poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar „surov” (verde fraged), adică ramura ruptă dintr-un arbore. În ziua de Anul Nou, copiii umblă cu sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuţi, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. În timpul uratului, copiii ating cu sorcova uşa sau fereastra sau corpul gazdei. După terminarea colindatului, sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.

Zgomotele, artificii, petarde

Sursa poză: https://www.stiridecluj.ro/social/focuri-de-artificii-ca-de-anul-nou-la-grad-hotel-italia-clujenii-reclama-deranjul-cauzat

Se folosesc pentru a alunga spiritele rele. Mai demult în noaptea dintre ani, oamenii aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Superstiții de Anul Nou în România

  • Nu ai voie să plângi de Revelion pentru că atunci vei fi trist tot anul
  • Trebuie să porți haine roșii ca să fii vesel și iubit
  • Nu trebuie să duci gunoiul, să împrumuți bani sau să plătești datorii, ca să nu fi sărac tot anul
  • Trebuie să lași ușile și geamurile deschise ca să iasă Anul Vechi și să intre Anul Nou
  • Trebuie să ai bani în buzunar și mâncare în farfurii, ca să fii bogat și sătul tot anul
  • Nu trebuie să speli vase sau să te speli pe cap
  • Trebuie să mănânci boabe de strugure și pește, ca să aluneci ușor ca peștele în anul care vine
  • Trebuie să ai vâsc în casă pentru că aduce noroc. În mitologia germană, vâscul este considerat o plantă miraculoasă care venea din cer şi nu creştea pe Pământ, fiind un leac ideal pentru fertilitate. De asemenea, cuplurile care se sărută sub această plantă în noaptea dintre ani se spune că vor avea o relaţie trainică şi fericită.

Alex Goța