Obiceiuri și tradiții de Paște

Învierea Domnului este cea mai însemnată sărbătoare creștină din țara noastră. Este  momentul în care ne curățim casa și sufletele devenind mai buni.

Sărbătoarea este legată de venirea primăverii și trezirea naturii la viață, multe din simbolurile acesteia fiind elemente specifice acestui anotimp.

Sursa poza: www.edifica.ro

Înroșirea și ciocnirea ouălor roșii este cel mai răspândit obicei. Legenda spune ca Maica Domnului a așezat un coș cu ouă lângă crucea pe care a fost răstignit Isus, iar acestea s-au înroșit din sângele picurat din rănile Sale. Astăzi, pe lângă ouăle roșii, mulți creștini aleg să  încondeieze ouă sau să le coloreze, ca un simbol al renașterii, veseliei si primăverii. Desenele se fac cu  chișița și cu ceară de albine. Ceara se pune într-un păhărel deasupra unei lumânări pentru a fi topită. Pe vârful acului se ia  ceara topită, după care se întinde ceara obținând modelul dorit.

Sursa poza: www.edifica.ro

Ouăle se pictează sau decorează în mod tradițional, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Acestea se ciocnesc în zilele de Paște, creștinii urându-și „Hristos a înviat!” și răspunzând „Adevărat a înviat!”. Tot legendele spun că ouăle roșii din ziua de Paste ne feresc de boli, ne purifică și ne oferă frumusețe.

Lumina Sfântă se ia de către credincioșii care merg la biserică în noaptea de Înviere. Mulți dintre ei păstrează lumânarea sau candela cu ajutorul căreia au luat Lumina Sfântă și o aprind peste an pentru a-i feri de probleme sau necazuri.

Lumina Sfântă provine de la Ierusalim unde aceasta apare în mod miraculos în Biserica Sfântului Mormânt și este împărțită tuturor credincioșilor creștini.

Sursa poza: www.ziare.com

Carnea de miel este alimentul principal la masa de Paște. Se prepară sub formă de friptură, ciorbă sau drob. Sacrificarea mielului este un obicei străvechi – din secolul VII – iar astăzi reprezintă sacrificarea Mântuitorului însuși pentru a salva omenirea.

Tot o tradiție culinară este pasca, un preparat din aluat și brânză dulce, fiind preferat mai ales de copii.

Iepurașul de Paște este o tradiție mai recentă, conform căreia în dimineața zilei de sărbătoare, copii primesc cadouri și dulciuri de la un personaj îndrăgit. Tradiția iepurașului provine din cultura germanica, unde iepurașul era un fel de Moș Crăciun de primăvară. Legenda  spune că iepurașul vine cu un coș mare de oua colorate și dulciuri.

Sursa poza: www.zcj.ro

Tradiții și obiceiuri în diferite zone din țară.

În zona Transilvaniei se practică obiceiul stropitului, preluat de la vecinii maghiari. Băieții îmbrăcați în haine tradiționale stropesc cu parfum fetele din sat. Ele sunt considerate flori care trebuie udate ca să nu se veștejească.

Tot în Transilvania, oamenii împodobesc copaci înfloriți în care agață ouă sau panglici colorate. În unele locuri se împodobesc crenguțe de pom cu dulciuri și covrigei care se duc în cimitire sau în locurile cu oameni nevoiași.

În jurul Brașovului se dă o petrecere mare cu picnic la iarbă verde și competiții sportive, precum aruncarea buzduganului.

La Călărași oamenii cresc cocoși albi iar în gospodăria în care se aude primul cântat de cocoș se consideră că va fi noroc tot anul.

În Banat se sfințesc bucatele de Paști și se primește o linguriță de paști – un preparat din vin și pâine sfințită.

În Bucovina există o tradiție inedită. Fetele se duc în noaptea de Înviere în clopotnița bisericii, spală limba clopotului cu apa neîncepută care capătă puteri miraculoase. Apa va fi folosită pentru ca fecioarele să se spele pe față în zorii zilei de Paști. 

În Moldova, se pune un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă plin de monede. Cine se va spăla cu această apă pe față, va avea un an bogat și obrajii rumeni ca oul roșu.

În Dobrogea sunt tradiții mult mai stricte, împărțite pe fiecare zi din Săptămâna Patimilor. În a treia zi de Paști se ține „Paparuda” – o celebrare prin care femeile se înconjoară cu flori și ramuri verzi pentru a aduce ploaia.

Sursa poze: www.adevarul.ro
Sursa poze: www.adevarul.ro

Credințe și superstiții 

  • La înviere trebuie să îmbraci o haină nouă
  • În Vinerea Mare (sau Neagră) nu se mănâncă și nu se bea nimic până la apusul soarelui
  • În ziua de Paște nu trebuie să dormi, ca să nu fi somnoros tot restul anului
  • Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă și aprinsă de fiecare dată când ai necazuri sau supărări
  • Masa de Paște se începe mereu cu ciocnitul ouălor pentru a rămâne sănătos tot restul anului
  • Oul roșu nu se consumă cu sare, căci vei transpira tot anul
  • Pasca și anafora pregătită de Paște sunt considerate leacuri, ele nu se aruncă
  • Ouăle înroșite de Paște nu se strică decât după 40 de zile
  • Copii născuți în ziua de Paște sunt binecuvântați
  • Dacă prima persoană care trece pragul casei în ziua de Paști este un bărbat, vei avea noroc tot anul